Jak dobrać odpowiednie wino do posiłku?

   Artykuł partnera.

Wino to jeden z najczęściej spożywanych alkoholi podczas uroczystych kolacji, wyjść z przyjaciółmi czy spotkań z ukochaną osobą. Niestety wiele osób zapomina o podstawowych zasadach dopasowania trunku do posiłku. Ma to ogromne znaczenie głównie ze względu na to, że właściwie dobrane wino podkreśli smak dania i sprawi, że nabierze ono zupełnie nowego, nieznanego dotąd smaku. Jak dobrać wino do potrawy? Podpowiadamy.

Zasady dopasowania wina do dań

Kupując alkohol pasujący do posiłku, mamy do wyboru 3 rodzaje wina. Wina czerwone, które mają najbardziej wyrazisty smak i najwięcej goryczy. Wina białe i różowe, które mają największą kwasowość oraz trunki słodkie, w których najbardziej wyczuwalne są słodkie nuty owocowe.

Przy zakupie alkoholu bierzemy zatem pod uwagę jego intensywność i staramy się dopasować ją do intensywności potrawy, jaką będziemy spożywać.

Do jakich potraw pasuje białe wino?

Białe wino słynie z większej delikatności niż czerwone, w związku z czym powinno być wybierane do nieco lżejszy dań. Sprawdzi się do owoców morza, a także do niezbyt tłustych ryb. Tutaj dobrym wyborem będzie rześkie wino Riesling z nutami grejpfruta oraz limonki, które najlepiej smakuje podawane w temperaturze 7 stopni Celsjusza.

Do deski mocno zapachowych serów warto postawić na wyraźniejsze francuskie białe wino wytrawne Chardonnay. Dominują w nim nuty cytrusów i białych kwiatów, które przeistaczają się w miód oraz suszone owoce. Chardonnay to również doskonały wybór do ryb w śmietanowych sosach, lekkich dań z kurczaka oraz do świeżych sałatek.

Kiedy warto wybrać wino czerwone?

Czerwone wina z kolei idealnie pasują do różnego rodzaju mięs. Do dań wołowych, steków oraz jagnięciny nada się Cabernet Sauvignon, czyli wyrazisty alkohol z odpowiednim poziomem kwasowości. Odnajdziemy w nim aromat czarnej porzeczki z zapachem jeżyn. Co ciekawe, może ono również znakomicie podkreślić smak białych, pleśniowych serów.

Do deski wędlin lub mniejszych przystawek mięsnych, warto postawić na czerwone, ale odrobinę delikatniejsze trunki. Między innymi czerwone włoskie wino Chianti. Ma ono lekko pikantny i jednocześnie zrównoważony posmak, w którym wyczuwalne są dzikie jagody i słodkie owoce granatu.

Natomiast do potraw zarówno warzywnych, jak i mięsnych z wieprzowiną, indykiem lub kurczakiem trafnym wyborem będzie australijskie wino Shiraz dostępne w Amazis hurtowni wina w Poznaniu. Jest to alkohol o głębokiej i ciemnej barwie, wyróżniający się aromatem czerwonych i czarnych owoców, z ostrymi nutami, zakończonymi wyrazistym posmakiem.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close