Jak smakuje olej z czarnuszki? Właściwości i zastosowanie

Bardzo specyficznym i ciekawym olejem, który dzięki swoim właściwościom zyskał niemałą popularność jest olej z czarnuszki. Nie jest to typowy olej używany do sałatek czy smażenia. Ze względu na wyjątkowo charakterystyczny i mocny smak jest używany raczej jako celowo wypijany składnik, który ma zapewnić szereg korzyści dla organizmu.

Olej z czarnuszki świetny na odporność i nie tylko

Olej z czarnuszki to po prostu tłoczony na zimno prozdrowotny olej z nasion rośliny zwanej czarnuszką siewną (Nigella Sativa). Może być on stosowany tylko na zimno. Bogactwo jego składników przyciąga przede wszystkim nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (kwas linolowy, kwasu oleinowy oraz kwas alfa-linolenowy). Zawiera także szereg witamin: witaminę E, beta-karoten, fitosterole, biotynę oraz minerały tj.  żelazo, wapń, magnez, sód, potas, selen, cynk oraz drogocenne aminokwasy i saponiny.

Eksperci uważają, że najcenniejszym składnikiem czarnuszki jest olejek eteryczny tymochinon, substancja czynna, która jest odpowiedzialna za prozdrowotne właściwości oleju. Składniki oleju z czarnuszki sprawiają, że stosowany regularnie pomaga poprawić odporność, gdyż dzięki nim rośnie poziom przeciwciał. Jego stosowanie pomaga skrócić czas leczenia zapalenia oskrzeli, a także jest najlepszym naturalnym lekiem dla alergików. Olej świetnie działa na bakterie układu pokarmowego – Helicobacter pylori, a także łagodzi dolegliwości tj: refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz zatrucie pokarmowe. Czarnuszka jest także świetna na obniżenie cholesterolu i cukru we krwi.

Olej z czarnuszki – charakterystyczny smak

Czarnuszkę można uznać za naturalny antybiotyk. Smak oleju przypomina lekko korzenny, pieprzny smak, dla niektórych nieco ziołowy. Mocny smak oleju z czarnuszki zdecydowanie nie podchodzi każdemu. Są osoby, które bez problemu piją go bezpośrednio, jednak wielu osobom potrzebny jest dodatek, który zniweluje mocny aromat czarnuszki. Można ją spożywać z miodem, sokiem owocowym, musem lub jogurtem. Dobrym sposobem jest zmieszać sok owocowy, wyciśniętą cytrynę i wypić wszystko naraz. Osoby, które tolerują, a nawet lubią jej smak mogą dodawać olej zarówno do owsianek, jak i sałatek czy koktajli.

Jak wybrać najlepszy olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki należy przechowywać w lodówce. Powinno wybierać się olej zimnotłoczony z czarnuszki koniecznie opakowany w ciemną, szklaną butelkę. Po wstrząśnięciu butelki jego barwa powinna być ciemnobrązowa lub miodowa. Ważne jest każdorazowe wymieszanie oleju, gdyż rozwarstwia się i ciemna część osiada na dnie. Ważna jest data tłoczenia, bowiem trwałość oleju jest liczona nie od daty otwarcia butelki, a od momentu wyprodukowania. Cenne właściwości zachowuje przez około 3 miesiące.

Olej z czarnuszki to prawdziwa bomba składników odżywczo-prozdrowotnych, które z pewnością dostarczą dla organizmu samo dobro. To nie tylko naturalny antybiotyk, ale składnik mobilizujący układ odpornościowy do walki oraz substancja przeciwzapalna oraz przeciwalergiczna. Dobroczynność składników zawartych w oleju z czarnuszki z pewnością sprawi, że cudownie sprawdzi się jako wsparcie w leczeniu wielu schorzeń.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close