Jak wprowadzić ryby do swojej diety?

Ryby zawierają wiele substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wiele osób nie lubi jednak potraw z ich wykorzystaniem. Z tego powodu w sytuacji, gdy chcesz się przekonać do spożycia ryb, warto postawić na sprawdzone przepisy. Co powiesz na łososia?

Ryby w codziennej diecie

Ryby, warto jeść nawet kilka razy w tygodniu. Mogą one występować w wielu formach – jako filet usmażony lub upieczony, wchodzący w skład dania głównego, jako pastę na kanapki czy nawet drobny dodatek do takich potraw, jak np. sushi. W przypadku łososia można pokusić się także o podanie go w wersji surowej – zarówno jako marynowane lub wędzone na zimno plastry, jak i w formie tatara. Opcji jest naprawdę wiele, dlatego w sytuacji, gdy nie lubisz ciężkich, smażonych ryb, istnieją inne sposoby, aby przekonać Cię do tych produktów.

Łosoś dla wymagających

Jeśli nie przepadasz za rybami w formie smażonej lub pieczonej, doskonałym wyborem okazuje się przygotowanie nieco bardziej niestandardowej potrawy. Co powiesz na łososia ze szpinakiem i serem ricotta, zapieczonego w cieście a’la francuskie? Do przygotowania, będziesz potrzebować następujące składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • jajko,
  • czosnek,
  • sos sojowy,
  • cytryna,
  • 500 g łososia,
  • szpinak,
  • ser ricotta,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Aby przygotować ciasto a’la francuskie, należy połączyć mąkę, masło, jajko i sól, a następnie posiekać na drobne kawałki. Do takich fragmentów konieczne jest dodanie 50 ml wody. Po ugnieceniu i odczekaniu 30 minut w lodówce na rozwiniętym cieście można układać składniki.

Łososia należy zamarynować w oliwie, soku z cytryny, soli, pieprzu i sosie sojowym. Po pokrojeniu można go ułożyć na cieście. Szpinak i czosnek należy podsmażyć chwilę na patelni i dodać do łososia. Po zwinięciu ciasta w kształt przypominający naleśniki wystarczy piec je przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni i gotowe!

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close