Kuchnia zero waste – bądź eko i oszczędzaj!

Według statystyk polskie gospodarstwa domowe zdecydowanie najwięcej pieniędzy wydają na jedzenie. Niestety ciągle kupujemy za dużo, robimy zbędne zapasy, chętnie korzystamy z promocji, a w efekcie marnujemy sporo artykułów żywnościowych, które niewykorzystane, po prostu lądują w śmietniku. Szkodzimy w ten sposób nie tylko swojemu portfelowi, ale także naturze. Na szczęście, z roku na rok społeczna świadomość rośnie, a wraz z nią popularność kuchni zero waste. Na czym polega ta koncepcja i jak w codziennym życiu wykorzystać jej zasady?

Globalny problem marnowania żywności

Kuchnia zero waste to coraz popularniejszy trend, który ma na celu ograniczenie marnotrawienia żywności. Jest to problem globalny, który dotyczy większości krajów wysoko rozwiniętych, w tym także Polski. Dane dotyczące żywności, która jest wyrzucana, są szokujące – według europejskich statystyk, tylko w krajach wspólnoty, rocznie marnuje się ponad 88 ton żywności, z czego ponad połowa przypada na gospodarstwa domowe. Jest to ogromny problem, gdyż przeterminowana żywność negatywnie wpływa na środowisko naturalne, generuje śmieci, a także przyczynia się do zwiększenia stężenia CO2 w atmosferze, co z kolei potęguje zmiany klimatyczne.

Oprócz oczywistych kwestii środowiskowych, marnowanie żywności wzbudza wiele kontrowersji etycznych. Mieszkańcy krajów dobrobytu na co dzień nie przywiązują uwagi do wyrzucanych produktów żywnościowych, podczas gdy aż 1 mld ludzi na świecie cierpi z powodu głodu. Odpowiedzią na te problemy może być kuchnia zero waste, która z roku na rok staje się coraz bardziej znaną i popularną w krajach wysoko rozwiniętych koncepcją. Jej założenia skupiające się na ograniczeniu zjawiska marnowania żywności pozwalają bowiem skutecznie odmienić ten trend, a przy okazji przynieść istotne korzyści osobom, które wcielą w życie jej założenia. Z zalet kuchni zero waste może bowiem skorzystać każdy z nas – z korzyścią dla przyrody oraz własnego portfela.

Lódówka pełna jedzenia

 

Czym jest kuchnia zero waste i na jakich zasadach się opiera?

Kuchnia zero waste bazuje na kilku prostych zasadach, które wspólnie mają na celu ograniczenie marnowania żywności. Po pierwsze, konieczne jest dokładne przyjrzenie się swoim nawykom zakupowym dotyczącym produktów żywnościowych. Kupowanie żywności „na zapas”, wrzucanie do koszyka zbędnych produktów tylko dlatego, że były na promocji, czy robienie zakupów bez przygotowanej wcześniej listy i planu skutkuje tym, że sporo żywności przeterminowuje się, zanim zdążymy ją zużyć i musi zostać wyrzucona. Także niesprawdzanie terminów ważności i kupowanie produktów z bardzo krótkim okresem przydatności do spożycia zwiększa to ryzyko.

Aby zmienić te negatywne nawyki, należy przede wszystkim planować jadłospis z wyprzedzeniem (najlepiej na cały tydzień z góry) oraz na podstawie sporządzonej listy robić zakupy spożywcze. Warto zadawać sobie pytanie, czy rzeczywiście potrzebne są nam produkty w atrakcyjnych cenach i czy zdążymy je spożyć w terminie. Warto także unikać stoisk z przecenioną żywnością, chyba że planujemy ją od razu wykorzystać. Dzięki takiej strategii uda nam się ograniczyć ilość marnowanej żywności oraz zmniejszyć swoje wydatki. Co jednak robić z produktami, które już znajdują się w naszej spiżarni? Jak skutecznie uchronić je przed wyrzuceniem?

Gotowanie z resztek, czyli kluczowa kwestia w kuchni zero waste

Odpowiedzią na powyższe pytanie są dania z resztek. Pozwalają one na wykorzystanie większości produktów spożywczych, które zostały w naszej lodówce i w efekcie ograniczenie ilości jedzenia, która trafi do kosza. Podczas przygotowywania posiłków zostaje nam sporo artykułów spożywczych, które możemy wykorzystać do ugotowania kolejnego posiłku.

Co istotne, dania z resztek wcale nie muszą być mniej smaczne czy wartościowe od innych potraw – wręcz przeciwnie! Korzystając ze sprawdzonych przepisów stworzymy wyśmienite potrawy zero waste, dzięki którym będziemy bardziej eko oraz dodatkowo zaoszczędzimy pieniądze. Oto kilka sprawdzonych przykładów potraw z resztek pozostałych po gotowaniu!

Szklane słoiki z jedzeniem

 

Smaczne i ekologiczne dania z resztek, które warto wypróbować!

Jednym z najczęściej marnowanych produktów spożywczych jest chleb. Czerstwe pieczywo nie nadaje się na kanapki, a my nie wiedząc, co z nim zrobić, najczęściej wyrzucamy je do kosza. Z czerstwego chleba możemy natomiast przygotować smakowitą zapiekankę z dodatkiem warzyw, jajka oraz mięsa. Co więcej, wszystkie składniki mogą pochodzić z naszej lodówki – zapiekanka z czerstwego chleba pozwoli więc wykorzystać także sporo innych resztek spożywczych.

Innym produktem, który często wyrzucamy do kosza, są ugotowane ziemniaki. Na ich bazie możemy przygotować smakowite kotlety ziemniaczane z dodatkiem sałatki z ogórków konserwowych.  Ziemniaki to także świetna baza na domowe kluski ziemniaczane z mięsem, czyli popularne pyzy. Zamiast kupować je w sklepie, możemy przygotować je w domu – wyjdą zdecydowanie smaczniejsze niż te sklepowe! To jedne z wielu pysznych i sprawdzonych sposobów na to, aby już nigdy więcej nie marnować ziemniaków z obiadu.

Niedzielny obiad większości z nas kojarzy się z jednym daniem – rosołem. Tradycyjny, polski rosół przygotowuje się na bazie mięsa. Pewnym problemem może być jednak jego dalsze wykorzystanie – nie każdy lubi bowiem zupę z takim dodatkiem. Z powodzeniem możemy je spożytkować na wiele innych sposobów. Jednym z nich są pierogi z nadzieniem mięsnym pochodzącym właśnie z niedzielnego rosołu. To świetny sposób, aby nie marnować żywności i zjeść coś pysznego w poniedziałek.

A jak w duchu zero waste wykorzystać resztki warzyw? Odpowiedzią na to pytanie jest sałatka wielowarzywna, którą wyczarujemy z większości warzywnych resztek, które po cały tygodniu zalegają w lodówce u większości z nas. Do sałatki świetnie nadają się m. in. gotowana marchewka i pietruszka z rosołu, kiszone ogórki, groszek konserwowy, ziemniaki oraz cebula. To danie z resztek jest także na tyle elastyczne, że możemy do niego dorzucić także inne, zalegające w lodówce składniki i w ten sposób stworzyć oryginalną, ekologiczną sałatkę w klimacie zero waste.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close