Zbilansowana dieta jest częścią zdrowego stylu życia. Niestety nadal wiele osób ma problem, aby odpowiednio ją zbilansować. A to może prowadzić do niedoborów. Są też takie osoby, które stosują bez konsultacji z lekarzem diety wykluczające, które są niezwykle restrykcyjne i rzecz jasna niezdrowe. Ostatnio bardzo modne stało się niejedzenie glutenu przez osoby, które nie mają zdiagnozowanej celiakii. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest niewątpliwie fakt, że dieta bez glutenu pozwala szybko schudnąć, ale czy jest zdrowa? A co z laktozą? Zatem czy dieta zarówno bez glutenu jak i laktozy może być wartościowa i zbilansowana. Poznajcie tylko fakty i zero mitów.
Czy warto jeść produkty mleczne?
Oczywiście każdy wie, że laktoza znajduje się w mleku. Ale czy rzeczywiście mleko jest niezbędne do życia. W końcu tyle się mówi, aby ograniczyć jedzenie produktów mlecznych. Odpowiedź w sumie nie jest do końca jednoznaczna, co wynika z faktu, że nabiał jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, które buduje mięśnie, tkanki, ale też transportuje tlen oraz witaminy. Jest też składnikiem enzymów i hormonów. Warto też wiedzieć, że nabiał jest bogaty w witaminy z grupy B, D oraz A, a także fosfor, potas, magnez, cynk i jod czy fluor. Nabiał zawiera cukier mlekowy, czyli laktozę, która ułatwia przyswajanie wapnia. Ale z drugiej strony są osoby, które ze względów humanitarnych czy zdrowotnych rezygnują z jedzenia nabiału. Czy zawsze są narażone na niedobory? Oczywiście, że nie, bo zdrowa dieta może nie zawierać nabiału. Doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka są choćby rośliny strączkowe. Jeżeli jednak nie jest się weganinem czy wegetarianinem, to naprawdę spore ilości białka mają tłuste ryby morskie, choćby makrela, halibut czy śledź, a także owoce można takie jak krewetki czy małże.
Czy gluten w diecie jest niezbędny?
Zasadniczo nie, ale jednak jest pewne „ale”, otóż gluten znajduje się w produktach zbożowych, które znajdują się w piramidzie żywieniowej. Rzeczywiście ich rola w pracy całego organizmu jest naprawdę ważna. Tutaj trzeba wiedzieć, choćby to, że pobudzają one perystaltykę jelit oraz wpływają na ich ukrwienie. Wpływają też na poziom insuliny oraz glukozy we krwi. Oczywiście to nie wszystko, bo ułatwiają utrzymanie prawidłowego cholesterolu. Jeżeli więc wyeliminujecie z diety gluten, to możecie doprowadzić organizm to niedoborów, ale też może dojść do uszkodzenia błony jelit. Rzecz jasna dieta bezglutenowa u niektórych osób jest niezbędna. Przede wszystkim muszą ją stosować osoby chore na celiakię, ale jeżeli nie macie diagnozy lekarskiej, to stosowanie jej na własną rękę może być naprawdę szkodliwe. Niestety wiele osób wybiera dietę bez glutenu, gdyż jest dietę eliminacyjną, w której rezygnuje się z jedzenia produktów zawierających gluten, a tych jest przecież naprawdę sporo. Takie rozwiązanie pozwala tym osobom schudnąć, ale z drugiej strony konsekwencje dla pracy organizmu mogą być bardzo niebezpieczne.
Czy dieta bez laktozy i glutenu może być wartościowa i dobrze zbilansowana?
Oczywiście, że dieta bez laktozy i glutenu może być zdrowa i wartościowa. Przy czym trzeba szczególną uwagę zwracać na to, co się je. Trzeba analizować składy produktów i szczególną uwagę zwracać na ich jakość. Pamiętajcie, że nie wystarczy tylko zamiana zwykłego mleka na to bez laktozy. Jak więc rozwiązać ten problem? Możecie udać się do dietetyka, który rozpisze Wam dietę i wtedy wystarczy tylko stosować się do jej zaleceń. Możecie też pójść na większą łatwiznę, a przy tym zaoszczędzić sporo czasu. Wystarczy tylko wybrać catering bez laktozy i glutenu. Macie wtedy pewność, że wszystkie dania są zdrowe, smaczne, ale też właściwie zbilansowane i rzecz jasna nie mają w sobie laktozy i glutenu, nawet w bardzo małych ilościach.
O czym jeszcze trzeba pamiętać?
Na pewno nie można wprowadzać restrykcyjnych diet na własną rękę, bo jest to bardzo szkodliwe. Jeżeli uważacie, że macie nietolerancję laktozy czy glutenu, to oznacza, że możecie zdecydować się na dietę bez glutenu i laktozy. Diagnozę musi wystawić lekarz na podstawie objawów, ale też odpowiednich badań.