Jak wybrać najlepszą włoską oliwę?

Oliwa z oliwek stanowi jeden z najistotniejszych składników włoskiej kuchni, a także kuchni śródziemnomorskiej w ogóle. Jest ona znana ze swojego niepowtarzalnego smaku, a także szeregu korzystnych właściwości, cenionych nie tylko jeśli chodzi o działanie prozdrowotne, ale również jako składnik kosmetyków.

Dlaczego oliwa?

Włoska oliwa z oliwek jest tłoczona z miąższu owoców oliwki. Wyróżnia się piękną, złocistą barwą, pysznym smakiem oraz wieloma właściwościami prozdrowotnymi, docenianymi zarówno w kuchni, jak również w kosmetyce.

Jeśli chodzi o produkcję – najwięcej oliwy powstaje oczywiście we Włoszech. Zbiory przypadają na miesiące jesienno-zimowe, a cały proces produkcji oliwy jest niezwykle dokładny i powtarzalny.

Oliwa z oliwek – właściwości

Oliwka z oliwek wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale również szeregiem właściwości prozdrowotnych. Jest produktem szczególnie polecanym osobom, które cierpią na choroby układu krążenia, a także w profilaktyce miażdżycy. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E, jest ona polecana również osobom, które chcą zadbać o skórę i włosy od wewnątrz.

Jak wybrać najlepszą oliwę z Włoch?

Wybór oliwy z oliwek to bardzo istotna kwestia, jeśli chcemy cieszyć się jej dobrą jakością. Przede wszystkim – kolor oliwy powinien być zielony bądź żółty. Pomarańczowa barwa oznacza, że oliwa zaczęła się psuć. Nie mniejsze znaczenie ma zapach, którego jednak nie jesteśmy w stanie ocenić przez butelkę. Jeśli jednak już znajdująca się w domu oliwa pachnie nieprzyjemnie, jakby była sfermentowana, przypomina woń octu lub czuć z niej pleśń – to znak, że należy ją wyrzucić.

Wśród najpopularniejszych rodzajów tego złocistego płynu rodem z Włoch znajduje się oliwa z oliwek extra vergine. To świetny wybór, jeśli planujemy wykorzystywać oliwę do dań, które nie wymagają obróbki termicznej: grzanek, sałatek i innych. Warto upewnić się, że produkt, którego zakup rozważamy, został wyprodukowany we Włoszech. W ten sposób zyskamy pewność, że kupujemy oliwę najwyższej jakości.

Kolejnym, cieszącym się sporą popularnością wyborem jest oliwa truflowa. Wykazuje ona silne działanie antyoksydacyjne, a także wyróżnia się pysznym smakiem. Może być wykorzystana na przykład do wzbogacenia smaku sosów czy grillowanych warzyw lub puree. Podobnie jak w przypadku oliwy extra vergine – zależy nam na tym, aby wybrać produkt pochodzący z Włoch. Jeśli chcemy cieszyć się wyjątkowo czystym, naturalnym smakiem, można zdecydować się na oliwę truflową bio.

Wybór dobrej jakości oliwy ma duże znaczenie, jeśli zależy nam na smaku. Warto zwrócić uwagę na to, jaki produkt kupujemy.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close