Jakie menu wybrać na komunię?

Pierwsza Komunia Święta to wyjątkowa uroczystość w życiu każdego dziecka i jego rodziców. Organizując tę uroczystość trzeba zadbać nie tylko o zakup odpowiedniego stroju i dodatków. Istotny jest również wybór właściwego menu, które przypadnie do gustu tak maluchowi, jak i zaproszonym na przyjęcie gościom. Wbrew pozorom dobór odpowiednich dań nie jest jednak wcale prostą sprawą. Dowiedz się, jakie potrawy warto zaserwować gościom podczas imprezy.

Przyjęcie komunijne w domu czy w lokalu gastronomicznym?

Planując przyjęcie komunijne, wielu rodziców staje przed dylematem, czy zorganizować je na własną rękę w domu, czy też w restauracji. W tym pierwszym przypadku osobną kwestią pozostaje również decyzja co do tego, kto będzie odpowiedzialny za przygotowanie potraw serwowanych gościom. Obecnie rodzice coraz rzadziej decydują się na samodzielne przyrządzanie dań na uroczysty stół. Nawet jeśli impreza odbywa się w warunkach domowych, przygotowywaniem i podawaniem posiłków zazwyczaj zajmują się firmy cateringowe. Z kolei w przypadku przyjęć zorganizowanych w  lokalu gastronomicznym, takim jak Restauracja „Pieprz i Sól” funkcjonująca w hotelu LOGOS, za przygotowanie menu odpowiedzialny jest profesjonalny mistrz kuchni. W tym przypadku można liczyć na fachowe doradztwo w kwestii doboru odpowiednich posiłków, ich rodzaju, a także liczby (w zależności od długości trwania przyjęcia). To najwygodniejsze rozwiązanie dla rodziców dziecka. Wszelkie kwestie logistyczne związane ze zrobieniem zakupów, przyrządzeniem dań oraz podaniem ich na stół w odpowiednich naczyniach spoczywają bowiem na pracownikach restauracji.

Przykładowe menu na komunię

Przy dobieraniu menu na komunię trzeba zwrócić szczególną uwagę na potrawy serwowane w trakcie obiadu, a także rozmaite przystawki i desery. Standardowo obiad powinien składać się z dwóch dań – zupy (np. rosołu z makaronem, krupniku albo pomidorowej) oraz drugiego dania – w jego skład mogą wejść np. ziemniaczki albo ryż, a także kotlet schabowy, pieczeń z sosem, zapiekany dorsz lub łosoś albo pierś z kurczaka nadziewana warzywami. Obowiązkowym uzupełnieniem dań obiadowych są też surówki i sałatki, np. z czerwonej albo białej kapusty, buraczków, selera itp.

Opracowując menu na komunię, warto pomyśleć także o doborze odpowiednich ciast i deserów. Na stołach komunijnych z reguły królują tradycyjne szarlotki, pierniki, a także bardziej nowoczesne tiramisu z biszkoptami. Dużą popularnością cieszą się również torty, np. waniliowy z truskawkami albo śmietankowy.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close