Szatkownice — sprzęt niezbędny w każdej restauracji

Niejeden właściciel restauracji marzy o tym, aby do drzwi jego punktu gastronomicznego nieustannie ustawiała się kolejka głodnych gości. Żeby móc napełnić każdy pusty brzuch pysznym jedzeniem, konieczne jest usprawnianie procesu jego przygotowywania. Sałatki oraz surówki stanowią stały element wielu dań, jednak ich przyrządzenie może zabierać wiele czasu. Szczególnie kiedy zależy nam na równo pokrojonych kawałkach i maksymalnym wykorzystaniu warzyw oraz owoców. Ogromnie pomocne okażą się w takim wypadku szatkownice. Jak działają i dlaczego każda restauracja powinna je mieć? Sprawdź.

Czym jest szatkownica i jak działa?

Szatkownice to urządzenia przeznaczone do różnego rodzaju obróbki pożywienia. Dzięki wymiennym ostrzom mogą one ciąć warzywa, owoce, orzechy, a nawet mięso na plastry, kostki, wiórki bądź inne wybrane kształty. Na rynku dostępne są zarówno szatkownice manualne, napędzane korbką oraz szatkownice elektryczne, których używanie wymaga bardzo mało wysiłku.

Szatkownica to urządzenie przydatne w każdej kuchni, szczególnie kiedy mowa o restauracjach oraz miłośnikach sałatek i surówek. Przy wyborze szatkownicy należy kierować się kilkoma istotnymi kwestiami.

Aby mogła ona służyć przez wiele lat i to bez usterek, jej ostrza oraz obudowa powinny być wykonane ze stali szlachetnej. Dzięki temu sprzętowi nie grozi korozja, a wykonywane cięcia utrzymują wysoką jakość.

Istotne jest także, aby szatkownica posiadała adekwatną do potrzeb pojemność pojemnika. Dzięki temu kucharz może wrzucać do maszyny tyle składników, ile chce i nie martwić się, że zabraknie na miejsca. Przeciętna pojemność pojemnika zbiorczego to od 6 do 12 litrów.

Szatkownica powinna przede wszystkim podnieść poziom efektywności w kuchni, dlatego należy upewnić się, że jej ustawienia pozwalają na wydajną pracę.

Ostatnią, ale nie mniej ważną sprawą jest bezpieczeństwo użytkowania. Urządzenie powinno być łatwe w obsłudze a przy tym posiadać szereg zabezpieczeń, które ochronią korzystającą z niej osobę przed nieszczęśliwym wypadkiem. Najczęściej wiąże się to z wyłączaniem systemu przy otwartej klapie oraz antypoślizgowymi nóżkami.

Dlaczego warto zakupić profesjonalną szatkownicę do swojej restauracji?

Oczywiście dla doświadczonych kucharzy sprawne krojenie warzyw nawet na drobne kawałeczki nie stanowi problemu. Jednak w przypadku dużej ilości gości, szybkość może okazać się esencjonalna. Zakupując szatkownice do restauracji, kucharze mogą poświęcić swoją uwagę zadaniom, które wymagają od nich 100% zaangażowania. Natomiast takie czynności jak krojenie ziemniaków na frytki, siekanie warzyw na surówkę, czy cięcie cienkich płatów owoców do tarty, mogą wykonać w okamgnieniu z pomocą powyższego narzędzia. W zależności od liczby pracowników na kuchni warto rozważyć zakup więcej niż jednego urządzenia. Dzięki temu kilku kucharzy będzie mogło w tym samym czasie przygotowywać kilka różnych dań. Stawiając na wysokiej jakości szatkownicę, można zawsze liczyć na równo pokrojone składniki i bezawaryjność.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close