Wszystko na temat syropu imbirowego

Imbir wspomaga pracę układu pokarmowego (zwiększa wydzielanie śliny i soków żołądkowych, poprawiając tym samym trawienie) oraz układu odpornościowego. Jest szczególnie przydatny przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Dużo mówi się też o jego właściwościach, które mogą pomóc w redukcji zbędnych kilogramów.

Artykuł partnera.

Jakie są właściwości lecznicze imbiru?

Korzeń imbiru zawiera głównie węglowodany (17,7 g w 100 g) oraz nieznaczne ilości białka i tłuszczu. Zawiera witaminy: A, kompleks B, C i K oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk. Zawiera również nasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera również olejki eteryczne, takie jak gingerol i zinferon. W tradycyjnej medycynie imbir jest wykorzystywany ze względu na swoje właściwości lecznicze. Jest stosowany w celu wspomagania trawienia. Zmniejsza nudności i inne problemy związane z trawieniem. Imbir zawiera gingerol, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Badania wykazały, że imbir może redukować stres oksydacyjny, który często przyczynia się do powstawania wielu chorób. Suplementacja imbiru zmniejsza masę ciała i stosunek talii do bioder u osób otyłych lub z nadwagą. Kolejny przykład zaleceń stosowania imbiru to zwyrodnienie stawów. Badania wykazały, że osoby, które stosowały imbir podczas choroby, odczuwały mniejszy ból i dyskomfort związany z chorobą zwyrodnieniową stawów. W innym badaniu stwierdzono, że miejscowe stosowanie mieszanki imbiru, cynamonu, oleju sezamowego i kadzidła zmniejsza ból i sztywność stawów u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. Imbir jest pomocny także w przypadku wysokiego poziomu LDL, który zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Jak wykazały wyniki badań, po 3 miesiącach przyjmowania imbiru poziom złego cholesterolu obniżył się o 17,74%. To samo badanie wykazało również, że imbir zmniejsza ilość trójglicerydów we krwi. Imbir zalecany jest także w przypadku przewlekłych stanów zapalnych i stresów oksydacyjnych, które mają niekorzystny wpływać na mózg. Wg przeprowadzonych badań można wnioskować, iż przeciwutleniacze zawarte w imbirze mogą tłumić reakcję zapalną występującą w mózgu. Badanie przeprowadzone na grupie kobiet w średnim wieku wykazało, że regularne spożywanie imbiru poprawia wydajność mózgu – pamięć roboczą i czas reakcji.

W jakich sytuacjach najczęściej stosujemy syrop z imbiru?

Syrop imbirowy jest szczególnie polecany podczas przeziębienia i grypy, ponieważ przynosi ulgę w infekcjach dróg oddechowych. Posiada także właściwości rozgrzewające, a także napotne. Warto przyjmować go od razu przy pierwszych objawach infekcji lub przy przeziębieniach. Używanie syropu imbirowego skróci czas trwania choroby i złagodzi ból. Syrop imbirowy może być również stosowany w przypadku dolegliwości trawiennych, takich jak te spowodowane zatruciem pokarmowym lub chorobą lokomocyjną. Kobiety w ciąży mogą stosować go również w celu łagodzenia dolegliwości związanych z układem pokarmowym oraz z porannymi nudnościami.

Gdzie nabyć naturalny syrop z imbiru?

Syrop imbirowy możemy wykonać sami lub nabyć przez sklep internetowy: www.eterno.pl gdzie znajdziemy naturalny syrop imbirowy, bez konserwantów, bez sztucznych barwników. Syrop możemy wykorzystać w celach prozdrowotnych lub jako dodatek do deserów, ciast, czy też herbaty.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wróć na górę

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close