W pełni zdrowe odżywianie to ideał, do którego warto dążyć. Na szczęście w dzisiejszych czasach oprócz mówienia o tym ideale, podkreśla się także to, że osiągnięcie go i utrzymanie już na zawsze jest niemal niemożliwe. Nie zmienia to jednak faktu, że lepiej robić coś dobrego dla siebie nawet na 50% niż odpuścić całkowicie. W artykule przyjrzymy się temu, jak w prosty sposób przybliżyć się do modelu zdrowej diety.
Piramida Zdrowego Żywienia
Najnowsza piramida żywieniowa dzieli się na takie piętra (od podstawy do wierzchołka, czyli od niezbędnych do tych wymagających ograniczeń):
- owoce i warzywa – powinny stanowić połowę pokarmów,
- produkty zbożowe – najlepiej pełnoziarniste,
- nabiał lub jego zamienniki,
- mięso (lepiej białe niż czerwone) i jaja,
- tłuszcze, najlepiej roślinne, nienasycone.
Kluczowe jest także spożywanie dużej ilości płynów, najlepiej po prostu wody.
Piramida Zdrowego Żywienia to swego rodzaju ściąga do komponowania zdrowych, zbilansowanych posiłków i całych jadłospisów. Jest to symboliczne ukazanie zaleceń, na podstawie których warto dobierać ilość zajmowanego miejsca na talerzu przez poszczególne elementy. Wygląda na to, że sałatka do kotleta śmiało powinna rozrosnąć się na pół talerza, kotlet zaś powinien się skurczyć.
Osoby rezygnujące z niektórych produktów z przyczyn zdrowotnych lub światopoglądowych, mogą zastąpić je w inny sposób, najważniejsze są przecież mikro- i makroskładniki oraz urozmaicanie.
To samo jedzenie, ale zdrowiej
Niektórym trudno jest się przestawić na zdrowszą dietę. Na szczęście istnieją triki-zamienniki pozwalające na bezwysiłkowe zmiany na zdrowsze. Oto kilka przykładów:
- ten sam produkt, tylko w wersji bio, czyli pochodzący ze zrównoważonej uprawy lub hodowli,
- ten sam produkt, tylko ze zdrowszego odpowiednika (np. zamiast makaronu ze zwykłej pszenicy można wybrać makaron orkiszowy)
- ta sama funkcja, inny produkt, czyli przełamanie ziemniaczanej monotonii kaszą do obiadu,
- zamiana soli na inny “podkręcacz” smaku, mogą to być zioła i przyprawy, tę funkcję pełni także czosnek i cebula,
- zamiana zwykłego cukru na słodzidła typu daktyle, erytrytol.
Zdrowe podejście do słodyczy
Zdrowe myślenie
Dwuznaczność słowa “zdrowe” w kontekście podejścia do słodyczy polega na tym, że oprócz sięgania po dobre dla organizmu składniki odżywcze, warto też przyjrzeć się swojej psychice.
Na pewno zdrowym podejściem nie jest narzucanie sobie (lub komuś) restrykcyjnych ograniczeń, za których złamanie ukaże się siebie samego (lub kogoś) “mentalnym biczowaniem” i wyrzutami sumienia. Warto ograniczać cukry proste, ale nie kosztem cierpienia i podkopywania poczucia własnej wartości, bo to właściwie zaprzeczenie zdrowia. Takie zachowanie może prowadzić do zaburzeń odżywiania.
Zdrowe jedzenie
Oczywiście w ramach przekąski najlepiej korzystać z owoców, orzechów i nasion, czasem jednak człowiek ma ochotę na typowe słodkości. Sięgnięcie po popularnego batona ze sklepowej półki to nie grzech, ale jeśli komuś zależy na zdrowych odpowiednikach nawet w kwestii przekąszenia czegoś dla czystej przyjemności, to producenci zdrowej żywności tutaj również wychodzą naprzeciw.
Oprócz domowej roboty ciast i deserów, można zadowolić się gotowymi produktami np. piernikami daktylowymi. Klasykiem zdrowych słodyczy jest z pewnością gorzka czekolada, ale nawet ta mleczna może mieć lepszy lub gorszy skład. Zamiast całkowicie odmawiać sobie ulubionego mlecznego smaku, warto sięgnąć po czekoladę dobrej jakości z ekologicznych składników.