Bardzo specyficznym i ciekawym olejem, który dzięki swoim właściwościom zyskał niemałą popularność jest olej z czarnuszki. Nie jest to typowy olej używany do sałatek czy smażenia. Ze względu na wyjątkowo charakterystyczny i mocny smak jest używany raczej jako celowo wypijany składnik, który ma zapewnić szereg korzyści dla organizmu.
Olej z czarnuszki świetny na odporność i nie tylko
Olej z czarnuszki to po prostu tłoczony na zimno prozdrowotny olej z nasion rośliny zwanej czarnuszką siewną (Nigella Sativa). Może być on stosowany tylko na zimno. Bogactwo jego składników przyciąga przede wszystkim nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (kwas linolowy, kwasu oleinowy oraz kwas alfa-linolenowy). Zawiera także szereg witamin: witaminę E, beta-karoten, fitosterole, biotynę oraz minerały tj. żelazo, wapń, magnez, sód, potas, selen, cynk oraz drogocenne aminokwasy i saponiny.
Eksperci uważają, że najcenniejszym składnikiem czarnuszki jest olejek eteryczny tymochinon, substancja czynna, która jest odpowiedzialna za prozdrowotne właściwości oleju. Składniki oleju z czarnuszki sprawiają, że stosowany regularnie pomaga poprawić odporność, gdyż dzięki nim rośnie poziom przeciwciał. Jego stosowanie pomaga skrócić czas leczenia zapalenia oskrzeli, a także jest najlepszym naturalnym lekiem dla alergików. Olej świetnie działa na bakterie układu pokarmowego – Helicobacter pylori, a także łagodzi dolegliwości tj: refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz zatrucie pokarmowe. Czarnuszka jest także świetna na obniżenie cholesterolu i cukru we krwi.
Olej z czarnuszki – charakterystyczny smak
Czarnuszkę można uznać za naturalny antybiotyk. Smak oleju przypomina lekko korzenny, pieprzny smak, dla niektórych nieco ziołowy. Mocny smak oleju z czarnuszki zdecydowanie nie podchodzi każdemu. Są osoby, które bez problemu piją go bezpośrednio, jednak wielu osobom potrzebny jest dodatek, który zniweluje mocny aromat czarnuszki. Można ją spożywać z miodem, sokiem owocowym, musem lub jogurtem. Dobrym sposobem jest zmieszać sok owocowy, wyciśniętą cytrynę i wypić wszystko naraz. Osoby, które tolerują, a nawet lubią jej smak mogą dodawać olej zarówno do owsianek, jak i sałatek czy koktajli.
Jak wybrać najlepszy olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki należy przechowywać w lodówce. Powinno wybierać się olej zimnotłoczony z czarnuszki koniecznie opakowany w ciemną, szklaną butelkę. Po wstrząśnięciu butelki jego barwa powinna być ciemnobrązowa lub miodowa. Ważne jest każdorazowe wymieszanie oleju, gdyż rozwarstwia się i ciemna część osiada na dnie. Ważna jest data tłoczenia, bowiem trwałość oleju jest liczona nie od daty otwarcia butelki, a od momentu wyprodukowania. Cenne właściwości zachowuje przez około 3 miesiące.
Olej z czarnuszki to prawdziwa bomba składników odżywczo-prozdrowotnych, które z pewnością dostarczą dla organizmu samo dobro. To nie tylko naturalny antybiotyk, ale składnik mobilizujący układ odpornościowy do walki oraz substancja przeciwzapalna oraz przeciwalergiczna. Dobroczynność składników zawartych w oleju z czarnuszki z pewnością sprawi, że cudownie sprawdzi się jako wsparcie w leczeniu wielu schorzeń.