Jaką kawę przygotować na upalne dni?

Gorąca kawa zimą smakuje najlepiej – rozgrzewa i pobudza. Latem wiele osób rezygnuje z kawy. W upalne dni ostatnie o czym myślimy to gorąca kawa. Ale wcale nie musimy rezygnować z kawy! Kawę można robić na wiele różnych sposobów. Niektóre będą lepiej smakować zimą, a niektóre właśnie latem. Nie tylko zimna woda może zapewnić orzeźwienie. Odpowiednio przygotowana kawa także to potrafi. Jak ją zrobić?

Jaką kawę pić latem?

Niektóre poradniki mówią o tym, że kawa odwadnia i nie należy jej pić latem. Jest w tym ziarno prawdy pod warunkiem, że wypijemy kilka dużych kaw jednego dnia. Kawa pita w rozsądnej ilości nikomu nie zaszkodzi. Odpowiednio przygotowana – da nam orzeźwienie. Doda także energii, dzięki której lepiej wykorzystamy letnie dni. Jaką kawę przygotować na upalne dni?

Najpopularniejsza kawa na upalne dni – grecka frappe

Grecja jest kolebką mrożonej kawy. Jej mieszkańcy – ze względu na upalny klimat – piją ją bardzo często. Stamtąd przywędrowała ona także w inne, nawet chłodniejsza zakątki świata. Frappe to prosta w przygotowaniu kawa mrożona. By ją zrobić, potrzebujemy czterech składników:

  • ulubiona kawa ziarnista,
  • woda,
  • kostki lodu,
  • zimne mleko.

Do swojego frappe możesz dodać także bitą śmietanę, lody, syrop karmelowy, czekoladę lub orzechy. Dodatki można dobierać wedle gustu i każdego dnia inaczej. Dzięki temu mrożona kawa nigdy się nie znudzi.

A może kawy parzonej na zimno?

Cold brew to kawa parzona na zimno. Nawet jeśli na pierwszy rzut oka wygląda to dziwnie, taka kawa jest bardzo smaczna. Do jej przygotowania potrzeba sporo czasu. Na początek musisz zmienić ulubioną ziarnistą kawę (ok. 100 g). Wsyp ją do dzbanka i wlej pół litra wody w temperaturze pokojowej. Odstaw ją na 12 godzin, a następnie przefiltruj. Twoja kawa jest gotowa! Możesz wybrać do niej ulubione dodatki, takie jak: cukier, lody czy mleko. Dodając syrop karmelowy czy czekoladowy uzyskasz zupełnie inny, przepyszny smak kawy.

Ciepła kawa na letnie popołudnie

Nie każdy lubi kawę mrożoną. Jeśli wolisz tradycyjną, gorącą kawę, w letnie dni świetnie sprawdzi się także latte. Warstwowa kawa robi wrażenie zarówno wizualne, jak i smakowe. Można do niej dobrać także różne dodatki w formie bitej śmietany czy syropów (np. o smaku słonego karmelu). Latte, ciasto i książka na tarasie – brzmi jak idealny przepis na letnie popołudnie.

Jaką kawę przygotować na upalne dni?

Jak widzisz, opcji jest wiele. Możesz przygotować naprawdę różnorodne kawy. Nawet jeśli jesteś wierny espresso, spróbuj latem czegoś nowego. Być może grecka frappe lub latte z pysznymi dodatkami staną się twoimi ulubionymi napojami w gorące dni. A jeśli uważasz, że nie potrzebujesz pobudzającego działania kawy – możesz wybrać także kawę bezkofeinową.

Pamiętaj o tym, że na ostateczny smak twojej kawy – niezależnie od tego, którą wybierzesz – wpływa jakość ziaren. By cieszyć się najlepszym smakiem, wybieraj kawę z profesjonalnych palarni. Znajdziesz w nich różne gatunki kawy, które charakteryzują się przeróżnymi nutami smakowymi. Możesz wybierać od delikatnych, lekko cytrusowych kaw, poprzez owocowe, aż po kawy z nutą miodu.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close