Goździk to znana i lubiana przyprawa. Charakteryzuje się intensywnym aromatem i mocno korzennym smakiem. Przywodzi on na myśl święta oraz długie, zimowe wieczory. Co ciekawe, warto sięgać po goździki nie tylko ze względu na walory smakowe. Przyprawa to ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, dlaczego goździki powinny na stałe zagościć w Twojej kuchni!
Czym są goździki?
Goździki pozyskiwane są z suszonych pąków drzewa goździkowego. To orientalna przyprawa, która hodowana jest głównie w Indiach, Indonezji oraz na Madagaskarze. Swój mocny, charakterystyczny smak zawdzięczają obecności substancji o nazwie eugenol. To za jego sprawą, zaraz po zjedzeniu goździka odczuwana jest słodycz, cierpkość oraz uczucie rozgrzewania. Przyprawa ta to źródło licznych minerałów, witamin oraz składników odżywczych. W sklepach dostępne są goździki całe, a także goździki mielone. Spożywanie jednych i drugich może wpłynąć korzystnie na nasze zdrowie. Jakie właściwości lecznicze posiadają?
Wzmocnienie odporności
Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że goździki doskonale wzmacniają odporność. Pomagają też łagodzić objawy przeziębienia, już w trakcie jego trwania. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto się w zaopatrzyć. Już dwa goździki całe dodane do herbaty pobudzą do działania układ immunologiczny i uchronią przed infekcjami.
Pomoc przy bólu zęba
Goździki słyną ze swoich właściwości znieczulających, które okazują się pomocne w przypadku bólu zębów. Stosowane są także w produktach stomatologicznych – płynach do płukania ust i pastach do zębów. Działają regeneracyjnie na miazgę zębową, pobudzają do tworzenia się nowej zębiny. Ponadto, goździki działają antybakteryjnie na jamę ustną.
Pobudzenie metabolizmu
Okazuje się, że goździki mogą być sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Dodawanie goździków mielonych do potraw i napojów usprawni pracę układu pokarmowego oraz zapewni uczucie sytości. Udowodnione jest, że goździki wpływają stymulująco na metabolizm. Dzięki temu uznać je można za naturalny spalacz tłuszczu.
Zdrowa wątroba i układ pokarmowy
Zarówno goździki całe, jak i w formie mielonej, zawierają bogactwo przeciwutleniaczy. Dzięki nim uaktywniają się w wątrobie procesy detoksykujące organizm. Przyprawa wspiera więc prawidłową pracę i regenerację wątroby. Goździki okazują się też pomocne przy takich dolegliwościach jak niestrawność, nudności oraz zaparcia.
Naturalny środek na ból głowy
Boli Cię głowa? Z pomocą mogą przyjść goździki! Wykazują one silne właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Wystarczy, że przygotujesz miksturę ze szklanki mleka i odrobiny goździków mielonych. Dzięki tej naturalnej metodzie nie musisz używać tabletek przeciwbólowych.
Regulacja poziomu cukru
Goździki całe i mielone powinny zagościć w kuchni każdego cukrzyka. Ich spożycie usuwa nadmiar cukru we krwi. Działają na organizm bardzo podobnie jak insulina.
Działanie antybakteryjne
Zawarty w goździkach eugenol bardzo skutecznie usuwa bakterie. Przeciwdziała rozwojowi gronkowca oraz e. coli. Napar z goździków to doskonała profilaktyka zębów i dziąseł, gdyż hamuje rozwój bakterii.