Masła i pasty orzechowe zyskują rosnącą popularność w naszym kraju. Popularne, amerykańskie kanapki z masłem orzechowym i dżemem (a także innego rodzaju dodatkami) podbijają serca zarówno młodszych, jak i nieco starszych konsumentów. Jednak czy są one zdrowe?
Czym właściwie jest masło orzechowe?
Mianem masła orzechowego określa się produkty żywnościowe, które zostały wykonane z określonego gatunku orzechów. Przykładowo, masło migdałowe powstało w wyniku obróbki migdałów. Aby produkt można było określać mianem masła orzechowego, musi ona zawierać co najmniej 90% zmielonych orzechów.
Masło orzechowe – na zdrowie
Różnego rodzaju masła orzechowe zawierają wiele korzystnych dla organizmu składników odżywczych, a co za tym idzie – warto spożywać je regularnie, upewniając się że wybieramy dobrej jakości produkt. Przykładowo, popularne masło arachidowe zawiera to świetne źródło białka roślinnego, a także błonnika, potasu, magnezu i witaminy E.
Każde z maseł orzechowych ma nieco inne właściwości w zależności od rodzaju orzechów użytych podczas ich produkcji, ale jedno jest pewne: choć ten produkt spożywczy rzeczywiście należy do kalorycznych, są to zdrowe kalorie, których nie trzeba sobie żałować (oczywiście, zachowując przy tym zdrowy rozsądek!).
Jak wybrać dobrej jakości masło orzechowe?
Wybierając masło orzechowe, warto decydować się na produkty bez sztucznych dodatków. Najlepsze masła zawierają 100% orzechów, bez soli, cukru czy innego rodzaju składników. W ten sposób można bardzo zdrowo wzbogacić dietę, zapewniając swojemu organizmowi spory zastrzyk zdrowych składników odżywczych.
Jeśli zaś chodzi o sam rodzaj, produktów na bazie orzechów jest naprawdę wiele: masło z orzechów laskowych, migdałów, orzechów arachidowych i wielu, wielu innych. W tym zakresie warto po prostu testować i wybrać to masło, które najbardziej odpowiada nam pod kątem smaku, gdyż każdy ma nieco inny gust.
Korzyści płynące z jedzenia masła orzechowego
Jedzenie masła orzechowego to nie tylko pyszny smak, ale również szereg wymiernych korzyści. Przykładowo, spożywając kanapkę z masłem orzechowym lub dodając je do innego rodzaju posiłku, zachowujemy uczucie sytości na dłużej. Ma to ogromne znaczenie m.in. dla osób starających się schudnąć lub utrzymać optymalną masę ciała.
Dodatkowo, regularne przyjmowanie masła orzechowego obniża ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 (zwłaszcza u pań), raka odbytnicy, kamicy żółciowej, gruczolakoraka żołądka i wielu innych schorzeń.