Artykuł partnera.
Truskawki to owoce nieodłącznie kojarzące się z latem. Słodkie, soczyste, pełne smaku – nic dziwnego, że tak wiele osób z niecierpliwością wyczekuje pierwszych sezonowych truskawek. Jednak czy osoby cierpiące na cukrzycę również mogą tak włączać je do swoich posiłków? Truskawki a cukrzyca – w naszym krótkim poradniku wyjaśniamy, czy mogą iść ze sobą w parze.
Czy truskawki mają cukier?
Cukier to substancja, na której obecność w produktach spożywczych diabetycy muszą zwracać szczególną uwagę. Jego spożycie sprawia, że poziom cukru we krwi rośnie, dlatego też należy kontrolować jego ilość. Nie oznacza to, że cukrzycy muszą rezygnować z jego obecności w diecie – fruktoza znajdująca się w owocach jest więc dopuszczalna. Owocem zawierającym fruktozę jest truskawka, a cukrzyca nie uniemożliwia ich spożycia. Trzeba jednak pamiętać, że z uwagi na obecność fruktozy nie można ich spożywać w nieograniczonej ilości. Chcesz wiedzieć więcej o tym, jak się mają do siebie truskawka a cukrzyca? Poradnik Szkoły Dietetyka to miejsce, w którym znajdziesz wszystkie ważne informacje.
Truskawki – najważniejsze wartości odżywcze
Jedną z metod kontrolowania cukrzycy jest dieta. Należy więc pamiętać, by dostarczyć organizmowi odpowiednie wartości odżywcze. W truskawkach znajduje się sporo wartościowych składników, które umożliwiają w naturalny sposób wzbogacić codzienną dietę. Są one bogatym źródłem witaminy Ci polifenoli. Mają one działanie przeciwzapalne, wzmacniają układ odpornościowych oraz pomagają zapobiegać chorobom układu ciążenia. Zawierają także kwas foliowy, poprawiający działanie układu nerwowego. Nie można też zapominać o błonniku pokarmowym, który zmniejsza glikemię poposiłkową oraz pobudzają działanie układu trawienia i zapobiegają zaparciom. Jeśli zastanawiasz się, czy możesz jeść truskawki, a cukrzyca Cię od tego stopuje – to przychodzimy z odpowiedzią. Możesz pałaszować je od czerwca, w pewnych ograniczeniach, ale z czystym sumieniem.