Herbata owocowa na zimne i gorące dni

Idealny napój na gorące i na chłodne dni? Okazuje się, że bardzo dobrym rozwiązaniem w takich sytuacjach może być herbata owocowa. Jakie ma ona właściwości i jak ją parzyć? Podpowiadamy.

Artykuł partnera.

Herbata owocowa – właściwości

Herbata owocowa może przybrać nieskończenie wiele barw. Wszystko uzależnione jest od znajdujących się w mieszance składników. W zależności od potrzeb rozgrzewa lub orzeźwia. Herbaty owocowe zazwyczaj zawierają witaminę C, która wzmacnia nasze komórki, aby uodporniły się na zapalenia i uszkodzenia. Posiadają również witaminy z grupy B, beta karoten, dodatkowo obniżają ciśnienie krwi i mają korzystny wpływ na pracę serca. Herbata owocowa ma bogaty, owocowy smak i aromat.

Gdzie szukać herbat owocowych o pożądanych właściwościach? Sprawdź stronę https://www.dmg-herbaty.pl/herbaty/herbata-owocowa oraz dostępne tam mieszanki, dzięki którym Twoja szafka z herbatami będzie gotowa i na letnie, i zimowe wieczory.

Herbata owocowa – najbardziej znane mieszanki

Najpopularniejszą herbatą owocową jest herbata malinowa, która ma właściwości rozgrzewające, dlatego chętnie sięgamy po nią podczas przeziębienia. Herbata z aronii ma w składzie wiele przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie, zaś herbata borówkowa wzmacnia i chroni wzrok oraz wpływa korzystnie na wątrobę. Na gorączkę pomaga herbata z dzikiej róży. Dobroczynne właściwości herbaty owocowej można zatem mnożyć wraz z mnogością właściwości składników, które zawiera napój.

Herbata owocowa – jak parzyć?

Herbata owocowa powinna być dopasowana do naszych preferencji, ale też odpowiednio zaparzona.

Woda ma znaczenie

Aromatyczny napar utrzymujemy zalewając naturalny susz wodą, dlatego bardzo ważna jest jakość wody. Woda powinna być świeża, filtrowana i zagotowana tylko raz, gdyż wtedy jest bogata w tlen, miękka, oraz nisko zmineralizowana (bez wapnia i magnezu).

Temperatura

Herbata owocowa powinna być parzona w odpowiedniej temperaturze. Uzyskamy ją po odczekaniu  chwili od momentu zagotowania. Mniej więcej po upływie 3-4 minut po zagotowaniu, temperatura wody osiąga 90° C, a po upływie 12-14 minut, temperatura wody spada do 75° C. W ten sposób możemy oszacować jaką temperaturę wody mamy w danej chwili.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close