Owoce sezonowe przez cały rok w Twojej kuchni? To możliwe!

Masz ochotę na truskawki, ale do lata pozostało jeszcze wiele miesięcy? Chcesz dodać maliny do owsianki, ale za oknem zaczął właśnie prószyć pierwszy śnieg? A może brakuje Ci smaku śliwek i z utęsknieniem wyczekujesz sezonu? Owoce sezonowe – jak sama nazwa wskazuje – w świeżej wersji można zakupić jedynie o określonej porze roku. Istnieją jednak rozwiązania, dzięki którym możesz wykorzystywać je w kuchni przez cały rok. Oto one!

Owoce liofilizowane

Pierwszym ze sposobów na cieszenie się smakiem truskawek, malin czy śliwek o dowolnej porze roku jest zakup liofilizatów. Liofilizowane owoce możesz kupić na przykład w formie wygodnego pyłu – dzięki temu z łatwością dodasz je do swoich ulubionych potraw, szczególnie tych śniadaniowych. Będą zwieńczeniem owsianki, kaszki albo płatków kukurydzianych. Spróbuj wykorzystać je również w roli dodatku smakowego do jogurtu naturalnego, skyru lub serka wiejskiego. Liofilizaty zachowują pełnię smaku świeżych owoców – ten fakt cieszy tym bardziej, im dłuższy czas dzieli Cię od rozpoczęcia sezonu. Jeszcze lepsza wiadomość jest taka, że oprócz smaku zachowują znaczną wartość odżywczą. Oznacza to, że dodając owoce liofilizowane do posiłków, wzbogacasz je o cenne witaminy oraz antyoksydanty.

Owoce mrożone

Kolejnym z dobrych rozwiązań jest stosowanie mrożonek. Można przygotować je domową metodą – w sezonie wystarczy po prostu oczyszczone owoce zapakować do odpowiednich woreczków i włożyć do zamrażalnika. W sklepach mrożone owoce sezonowe są dostępne przez cały rok. Podobnie jak liofilizaty, zachowują one smak oraz wartość odżywczą. Przygotowanie śniadania z ich udziałem wydłuża się jednak czasowo – w przypadku, gdy owoce mają trafić nie do koktajlu czy smoothie, ale do owsianki albo kaszki, dobrze jest je bowiem uprzednio rozmrozić. Problematyczna może być również ich konsystencja, która w przeciwieństwie do owoców świeżych nie zawsze wygląda atrakcyjnie. Jeśli zależy Ci na tym, by rodzinne śniadanie wzbogacić przede wszystkim pod względem smakowym oraz odżywczym, liofilizaty prawdopodobnie będą lepszym wyborem.

Owoce suszone

Truskawki czy śliwki na sklepowych półkach dostępne są również w formie suszonej. Na ich niekorzyść często przemawia smak – nie jest on taki sam jak w przypadku świeżych owoców. Jeśli Twoja rodzina lubi smak suszonych śliwek, truskawek czy fig – mogą stanowić one dobrą przekąskę. Podczas zakupów zwróć jednak uwagę na ich skład – by przekąska była zdrowa, w opakowaniu powinny znajdować się same owoce, bez dodatku cukru.

Dżemy i powidła

Przetwory obecne są chyba w każdej kuchni. Czy będą jednak dobrym sposobem na przedłużenie życia owoców sezonowych? Zacznijmy od tego, że do słoików bardzo często wraz z owocami trafiają duże ilości dodanego cukru – taki produkt nie jest dobrym wyborem na codzień. Konsystencja również nie jest podobna do świeżych owoców. Jeżeli zależy Ci więc na tym, by śniadaniowe potrawy były przede wszystkim zdrowe – jako dodatek do owsianki czy kaszki wybieraj liofilizaty.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close