Wszystko, co powinieneś wiedzieć o diecie low carb (niskowęglowodanowej)

Wybór odpowiedniej diety zależy od wielu czynników, takich jak: stan zdrowia, preferencje, czy cele związane z odchudzaniem. Spośród setek możliwych opcji większość ma jedną wspólną cechę — zachęcają do spożywania większej ilości owoców, warzyw i chudego białka przy jednoczesnym ograniczeniu cukru i przetworzonej żywności. Dużą popularność ostatnio zyskała dieta low carb.

Czym charakteryzuje się dieta low carb?

Dieta loc carb jest również nazywana dietą niskowęglowodanową. Cechuje ją ograniczenie lub nawet całkowite wyeliminowanie węglowodanów. W zależności od wybranego wariantu diety ilość spożywanych węglowodanów będzie się różnić. Zwykle jest to nie więcej niż 30% dziennego zapotrzebowania na cukier. Chociaż ta dieta jest często stosowana do odchudzania, odpowiednio dobrany plan posiłków ma inne korzyści, takie jak zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2. Same węglowodany są jednym z trzech głównych składników pożywienia. Pozostałe dwa to białko i tłuszcz. W organizmie węglowodany są rozkładane na cukry proste, które następnie są uwalniane do krwiobiegu. Dlatego dostarczają energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania. Węglowodany dzielą się na węglowodany proste i węglowodany złożone.
W obrębie tych grup występują też podziały naturalne i wyrafinowane. Cukry złożone są rozkładane znacznie wolniej, co oznacza, że mają wolniejszy wpływ na poziom cukru we krwi. Glukoza dostaje się do komórek organizmu za pomocą insuliny, gdzie jest wykorzystywana jako źródło energii. Nadmiar jest magazynowany w wątrobie i mięśniach oraz częściowo przekształcany jest w tkankę tłuszczową. Diety niskowęglowodanowe mają za zadanie inicjować spalanie nagromadzonego tłuszczu, co ma prowadzić do utraty wagi. Organizm pozbawiony jest podstawowego paliwa, czyli glukozy. Z tego powodu zaczyna tworzyć nowe szlaki metaboliczne i wykorzystywać kwasy tłuszczowe jako źródło energii. Z biegiem czasu powstają ketony, które wykorzystywane są przez nasz mózg.

Jakie produkty należy spożywać będąc na diecie low carb?

Ogólnie rzecz biorąc, diety niskowęglowodanowe skupiają się na dwóch składnikach odżywczych – białku i tłuszczu. Na diecie tej ograniczamy zboża, rośliny strączkowe, owoce, pieczywo, makarony, skrobiowe słodycze i warzywa, które są bogate w skrobię, a czasem nawet orzechy i nasiona. Wybierając tę dietę, należy spożywać nieprzetworzoną, niskowęglowodanową żywność: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak, ryby, jajka, szpinak, brokuły, kalafior, marchew, jabłka, pomarańcze, gruszki, jagody, truskawki, migdały, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, niesłodzone produkty mleczne: mleko, jogurt grecki, śmietana, ser, masło, a także olej kokosowy, smalec, oliwa z oliwek i olej rzepakowy.

Jakich produktów unikać będąc na diecie low carb?

Ustalenie, które produkty spożywcze należy ograniczyć, może być bardzo trudne. Chociaż niektóre z tych produktów są uważane za zdrowe, nie nadają się do diety niskowęglowodanowej ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Pokarmy, które należy usunąć z menu to: słodkie napoje gazowane, soki owocowe, słodycze, lody, ciasta, bułeczki, płatki śniadaniowe, pszenica, ryż, jęczmień, żyto, oraz chleb, bułki, płatki zbożowe, krakersy, owsianki, musli i makaron, uwodornione oleje, żywność wysoko przetworzoną, ziemniaki i produkty z nich wytwarzane, świeże owoce bogate w węglowodany oraz suszone.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close