Krem czekoladowy stanowi doskonałe zwieńczenie samodzielnie przygotowanych deserów – nie tylko świetnie uatrakcyjnia ich smak, ale również może z powodzeniem służyć do dekoracji. Oto kilka wskazówek, dzięki którym krem czekoladowy wyjdzie perfekcyjnie za każdym razem.
Jakie składniki są potrzebne?
Wystarczy tylko kilka składników, aby samodzielnie przygotować do deseru pyszny krem czekoladowy. Przepis zakłada wykorzystanie śmietany kremówki 30% lub 36%, a także wysokiej jakości czekolady – dobrze sprawdzi się na przykład czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel lub czekolada mleczna. Ponadto, potrzebny jest cukier puder, a opcjonalnie do kremu dodać można serek mascarpone, dzięki któremu całość nabierze puszystości.
Jak przygotować krem czekoladowy?
Przygotowanie kremu jest niezwykle proste, jednak warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, aby odnieść cukierniczy sukces. Zacząć należy od pogrzania na niewielkim ogniu śmietanki z dodatkiem cukru pudru – nie powinna się ona zagotować. Kolejnym etapem jest dodanie do gorącej śmietanki posiekanej na drobne kawałki czekolady i delikatne wymieszanie całości. Warto pamiętać, aby składników nie mieszać zbyt intensywnie, czego efektem może być zmiana konsystencji z kremowej na piankową, spowodowana nadmiernym napowietrzeniem masy. Kiedy krem przestygnie, pozostaje już tylko schłodzić go przez kilka godzin w lodówce, a następnie ubić i opcjonalnie dodać serek mascarpone. Chcąc wykorzystać krem jako polewę, etap ten można pominąć – lekko przestudzoną, płynną masę wystarczy nałożyć na wypiek.
Jak nakładać krem czekoladowy?
Tak przygotowany krem czekoladowy doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju deserów – między innymi ciastek, ciasteczek, tortów, a także jako dekoracja klasycznego, wilgotnego w środku i chrupiącego z zewnątrz brownie. Masę najlepiej nakładać za pomocą szprycy lub worka cukierniczego, a do stworzenia fantazyjnych ozdób z kremu przydadzą się odpowiednie końcówki do dekoracji wypieków.