Ryby zawierają wiele substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wiele osób nie lubi jednak potraw z ich wykorzystaniem. Z tego powodu w sytuacji, gdy chcesz się przekonać do spożycia ryb, warto postawić na sprawdzone przepisy. Co powiesz na łososia?
Ryby w codziennej diecie
Ryby, warto jeść nawet kilka razy w tygodniu. Mogą one występować w wielu formach – jako filet usmażony lub upieczony, wchodzący w skład dania głównego, jako pastę na kanapki czy nawet drobny dodatek do takich potraw, jak np. sushi. W przypadku łososia można pokusić się także o podanie go w wersji surowej – zarówno jako marynowane lub wędzone na zimno plastry, jak i w formie tatara. Opcji jest naprawdę wiele, dlatego w sytuacji, gdy nie lubisz ciężkich, smażonych ryb, istnieją inne sposoby, aby przekonać Cię do tych produktów.
Łosoś dla wymagających
Jeśli nie przepadasz za rybami w formie smażonej lub pieczonej, doskonałym wyborem okazuje się przygotowanie nieco bardziej niestandardowej potrawy. Co powiesz na łososia ze szpinakiem i serem ricotta, zapieczonego w cieście a’la francuskie? Do przygotowania, będziesz potrzebować następujące składniki:
- 120 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- jajko,
- czosnek,
- sos sojowy,
- cytryna,
- 500 g łososia,
- szpinak,
- ser ricotta,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
Aby przygotować ciasto a’la francuskie, należy połączyć mąkę, masło, jajko i sól, a następnie posiekać na drobne kawałki. Do takich fragmentów konieczne jest dodanie 50 ml wody. Po ugnieceniu i odczekaniu 30 minut w lodówce na rozwiniętym cieście można układać składniki.
Łososia należy zamarynować w oliwie, soku z cytryny, soli, pieprzu i sosie sojowym. Po pokrojeniu można go ułożyć na cieście. Szpinak i czosnek należy podsmażyć chwilę na patelni i dodać do łososia. Po zwinięciu ciasta w kształt przypominający naleśniki wystarczy piec je przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni i gotowe!