Zmywarka dla większości z nas jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Chcąc zaoszczędzić cenny czas i oszczędzić sobie trudu, wrzucamy do urządzenia wszystkie naczynia używane w kuchni, począwszy od garnków, poprzez porcelanę, na sztućcach kończąc. Jednak warto mieć świadomość, że mechaniczne mycie naczyń może negatywnie wpłynąć na ich kondycję. Tam, gdzie zmywarka zawodzi, doskonale sprawdzają się płyn, gąbki do mycia naczyń i zmywaki kuchenne. Jakich elementów kuchennego wyposażenia nie należy myć w zmywarce? Jaki zmywak kuchenny będzie łagodny dla naczyń, a jednocześnie bezwzględny dla brudu? Sprawdź nasze rady i skompletuj swój niezbędnik!
Artykuł partnera.
Zmywak kuchenny kontra zmywarka
Mycie w zmywarce jest tak skuteczne, ponieważ zabrudzone naczynia poddawane są działaniu wysokiej temperatury, wysokiego ciśnienia oraz ostrych detergentów. Niestety, specyficzne warunki mogą zaszkodzić niektórym przedmiotom. Wśród elementów zastawy, których nie należy myć w zmywarce, wymieniamy ręcznie malowaną porcelanę, akcesoria z drewnianymi elementami (na przykład rączkami), noże kuchenne, srebrne sztućce, garnki i patelnie miedziane, emaliowane, żeliwne i pokryte powłoką non-stick (przede wszystkim teflonem). Niektóre miski czy pojemniki wykonane z niskiej jakości tworzyw sztucznych na skutek mycia w zmywarce mogą stracić swoją formę.
Ponadto, podczas każdego cyklu zmywarka zużywa dużą ilość wody i prądu, co nie pozostaje bez wpływu na domowy budżet. Aby zaoszczędzić pieniądze oraz przedłużyć życie ulubionej zastawy czy solidnej patelni, wystarczy umieścić przy zlewozmywaku płyn, gąbki do mycia naczyń i zmywaki kuchenne. Swój niezbędnik skompletujesz w sklepie internetowym York.
Zmywak kuchenny „druciak” – pogromca przypalonych resztek
Gąbki do mycia naczyń często nie radzą sobie z przypalonymi resztkami. Uporczywe, zaschnięte zabrudzenia usuniesz przy pomocy „druciaka”, czyli twardego i ostrego zmywaka kuchennego. Do czyszczenia miękkich powierzchni, delikatnych przyborów kuchennych i stołowych (porcelanowych talerzy czy sztućców) używaj zmywaka miedzianego, a do naczyń odpornych na ścieranie i zarysowania – stalowego. Pamiętaj o tym, że „druciakami” nie należy czyścić powierzchni teflonowych.
Nowoczesna technologia w kuchni: zmywaki kuchenne antybakteryjne BACTERIA STOP
Gąbki do mycia naczyń z linii BACTERIA STOP spełnią oczekiwania osób, dla których zachowanie wysokiej higieny w kuchni jest priorytetem. Dwuwarstwowa myjka celująco zdaje egzamin podczas mycia delikatnej zastawy (na przykład porcelany czy kieliszków) oraz patelni i garnków wymagających szorowania. Do jej produkcji wykorzystano mikrocząsteczki cynku o silnym działaniu antybakteryjnym. Gąbka skutecznie zapobiega rozwojowi mikroorganizmów oraz blokuje migrację bakterii między powierzchnią produktu a dłońmi.
Wybierając gąbkę do mycia naczyń BACTERIA STOP, możesz znacząco zredukować ilość zużywanych detergentów. Miękka, porowata pianka wyróżnia się bardzo dobrymi właściwościami pieniącymi, dlatego wystarczy niewielka ilość płynu, żeby rozpuścić brud.