Dlaczego warto mielić mięso w domu?

Wołowe, wieprzowe, drobiowe lub mieszane – mięso mielone cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza że można wyczarować z niego wiele potraw pochodzących z niemal każdej kuchni świata. Czy jednak każde mięso mielone dostępne w sklepie jest godne Twojej uwagi? I jak zadbać o to, by serwować Twojej rodzinie mięso mielone najlepszej jakości? W tym tekście odpowiadamy na te i inne pytania!

Z tekstu dowiesz się:

  • dlaczego warto samodzielnie mielić mięso w domu,
  • na co zwrócić uwagę przy zakupie mięsa na mielone.

Kotlety mielone, gołąbki, pieczeń rzymska, spaghetti po bolońsku – każde z tych uwielbianych przez wszystkich dań wymaga użycia mielonego mięsa. Dowiedz się, jakie zalety ma używanie mięsa mielonego w domu i jak wybrać najlepsze mięso w sklepie.

Maszynka do mielenia mięsa – dlaczego warto używać jej do mielenia mięsa w domu?

Wielu z nas chętnie sięga po gotowe, zmielone w sklepie mięso. Taki półprodukt jest praktyczny i pozwala na szybkie przygotowanie posiłku. Czy jednak jest to najlepszy wybór? Niekoniecznie! Producenci paczkowanego mielonego mięsa często wzbogacają je polepszaczami i dodatkami, które zwiększają jego objętość, wagę lub wydłużają czas przydatności do spożycia. Jeśli więc masz ochotę na danie z mielonego mięsa, powinieneś starannie zapoznać się z etykietą produktu albo… zmielić je własnoręcznie w domu przy pomocy maszynki do mielenia i szatkowania. Dlaczego jeszcze warto to robić? Sprawdź:

  • Higiena – mielenie mięsa w domu przy użyciu własnej maszynki do mięsa jest bardziej higieniczne. Jeśli kupujesz gotowe mięso mielone w sklepie, nie wiesz, którą partią mięsa mielonego danego dnia było to kupione przez Ciebie i jak długo maszynka pracowała bez przerwy na czyszczenie. Kupując mięso w kawałku, możesz je umyć i zmielić tuż przed rozpoczęciem gotowania, co daje Ci gwarancję higieny i świeżości.
  • Ekologia – gotowe mielone mięso, które możesz kupić w sklepie, zwykle wykładane jest na styropianowe lub plastikowe tacki i owijane folią. Każdy taki zakup generuje więc mnóstwo niepotrzebnych śmieci. Jeśli dobro środowiska naturalnego leży Ci na sercu, wybieraj mięso w kawałku, a żeby było jeszcze bardziej ekologicznie – poproś sprzedawcę o zapakowanie go do przyniesionego przez Ciebie pudełka.
  • Jakość – nie jest tajemnicą, że do mielenia zwykle nie przeznacza się mięsa najwyższej jakości. Producenci chętnie mielą elementy, których nie udałoby im się sprzedać, czyli chrząstki czy ścięgna albo po prostu mięso gorszej jakości. Chcesz mieć pewność, co podajesz swojej rodzinie? Własnoręcznie zmiel kawałek świeżego mięsa w maszynce do mielenia.

Jakie mięso mielić w elektrycznej maszynce do mięsa?

Wybierając mięso w sklepie, zwróć uwagę na jego kolor. Zdecyduj się na różowe lub czerwone kawałki, unikając tych, na których widać wyraźne przebarwienia. Intensywny, jednolity kolor świadczy o tym, że mięso jest świeże. To o niejednolitej, przygaszonej barwie prawdopodobnie leży w lodówce już od jakiegoś czasu. Nie powinno być także śliskie ani ociekać wodą. Jeśli masz taką możliwość, staraj się również powąchać mięso przed zakupem – brzydki zapach powinien zasugerować Ci wybór innego kawałka.

Przed zmieleniem przyniesionego ze sklepu mięsa umyj je pod bieżącą wodą i delikatnie osusz, np. za pomocą ręcznika papierowego. Jeśli zdecydowałeś się na zakup mięsa z kośćmi, usuń je wraz ze ścięgnami i grubszymi błonami. Oczyszczone mięso pokrój w mniejsze kawałki, które wygodnie będzie wrzucać do maszynki do mięsa. Pamiętaj, by mielić je mniejszymi partiami, ponieważ inaczej mięso będzie zbite i utraci swoją ciągliwość, a co za tym idzie, trudniej Ci będzie uformować z niego kotlety czy pieczeń.

Wiesz już, dlaczego warto samodzielnie mielić mięso i jak wybrać to najlepsze do zmielenia. Warto teraz pomyśleć o wyborze odpowiedniego urządzenia kuchennego do tego celu. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą marki Zelmer – wśród naszych maszynek do mięsa z pewnością znajdziesz idealny sprzęt dla siebie.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close